tel. +48 501 619 266

+48 530 913 445

mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Stosowanie tworzyw sztucznych w przemyśle spożywczym

Tworzywa sztuczne to substancje, które wykorzystywane są w wielu branżach. Duże zainteresowanie nimi obserwuje się także w przemyśle spożywczym. Należy jednak pamiętać, że wszystkie przedmioty i substancje mające kontakt z żywnością muszą spełniać długą listę wymogów. Dzięki temu mamy pewność, że korzystamy z najwyższej jakości produktów.

Przetwórstwo tworzyw sztucznych, dzięki szybko rozwijającej się technologii, ułatwia produkcję przedmiotów wykorzystywanych w wielu branżach, szczególnie opakowań. Produkty te są trwałe, odporne na działanie czynników zewnętrznych i chronią delikatne substancje czy produkty, które są w nie zapakowane. Firmy zajmujące się produkcją elementów z tworzyw sztucznych wykorzystują w tym procesie wysokiej jakości składniki, specjalistyczny sprzęt oraz wiedzę techniczną swoich pracowników.

Zastosowanie tworzyw sztucznych

Tworzywa wykorzystywane w przemyśle spożywczym są bezpieczne, jeśli chodzi o kontakt z żywnością. Podczas ich wyboru i segregacji, stosuje się przepisy rozporządzeń i regulacje dotyczące zabezpieczenia takiego kontaktu. Sprawdza się, które zostały dopuszczone do użytku, aby zapewnić maksimum bezpieczeństwa. Tworzywa sztuczne zyskują na popularności przede wszystkim dzięki łatwej obróbce oraz niewielkiej wadze powstałych z nich materiałów. Usprawnia to procesy zachodzące podczas przetwarzania i obróbki mięsa, ryb, warzyw i owoców, w piekarnictwie czy cukiernictwie. Dodatkowo możliwe jest skorzystanie ze specjalnych tworzyw, które będą wykrywane przez detektory metali, co znacznie wpływa na bezpieczeństwo produkcji żywności. Dużą popularnością cieszą się też opakowania w konkretnych kolorach, na przykład niebieskim, które postrzegane są, jako lepiej widoczne i łatwiejsze w eksploatacji, a konkretnie czyszczeniu. Do przetwórstwa w przemyśle spożywczym wykorzystuje się najczęściej polietylen, teflon PTFE, polifluorek winylidenu czy poliacetal. Powstają z nich butelki, tacki, zakrętki, pojemniki, ale i ważne części maszyn wykorzystywanych w produkcji żywności: zawory, mieszadła, zgniatarki, dozowniki. Wszystkie mają bezpośredni kontakt z jedzeniem, więc muszą powstawać zgodnie z obowiązującymi regulacjami.

plastikowe kubki

Sposób produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego

W przypadku przetwórstwa tworzyw sztucznych dla przemysłu spożywczego wykorzystuje się dwie podstawowe techniki ich obróbki. Najbardziej tradycyjne i rozpowszechnione jest wtryskiwanie tworzywa we wcześniej przygotowane formy. Największą zaletą tej techniki jest jej dokładność i nieograniczone możliwości. Można uzyskać najbardziej skomplikowane kształty, różne rozmiary i kolory jednej serii produktu. Jest to jednak proces dość skomplikowany, wieloetapowy i czasochłonny. Najpierw należy przygotować model formy, który musi zostać zaakceptowany przez zlecającego. Dopiero później możliwa jest seryjna produkcja zamówionych elementów. Drugą popularną metodą jest tworzenie opakowań termoformowanych. Tutaj kluczem są formy próżniowe, które nie wymagają tak długiego czasu od zaprojektowania do akceptacji co ma znaczenie, jeśli zależy nam na szybkiej produkcji.